Potrivit cercetărilor, sauna ofera bunăstarea oamenilor. Efectele asupra sănătății au fost studiate de multă vreme și mai ales recent. Știm din ce în ce mai multe despre ce se întâmplă într-o saună și de ce o saună are efecte atât de pozitive. Printre altele, sauna scade tensiunea arterială, adâncește somnul și ajută mușchii să se recupereze. Există multe motive bune pentru o saună.

 

Sauna face bine inimii

Dacă îți place sauna, atunci îți iubești și inima. Sedintele de sauna o dată pe săptămână sau chiar de 2-3 ori pe săptămână reduce riscul de boli cardiovasculare cu peste 20%. Și cu cât faci mai des saună, riscurile pot fi reduse cu până la 65%. 

 

INCALZITOARE ELECTRICE LA CELE MAI BUNE PRETURI

 

Mecanismul care protejează inima de utilizarea abundentă a saunei nu este încă pe deplin înțeles. În timpul saunei, ritmul cardiac și tensiunea arterială se modifică, ceea ce poate fi comparat cu activitatea fizică, deoarece modificările din organism sunt de același tip. Sauna poate cel puțin să scadă tensiunea arterială și să mențină flexibilitatea vasculară.

 

Sauna îmbunătățește calitatea somnului

De ce atât de mulți spun că după o saună dorm mai adânc? Într-unul dintre puținele studii care examinează relația dintre saună și somn, somnul profund a crescut cu peste 70% în primele două ore și cu 45% în șase ore. 

 

Potrivit cercetătorilor, încălzirea și răcirea corpului ne afectează funcția hormonală, astfel încât începem să adormim la aproximativ câteva ore după ce am am finalizat o sedinta de saună.

 

Sauna iti curge in vene?

Căldura face același lucru corpului tău ca și exercițiul: face inima să pompeze mai mult sânge. În același timp, atunci când vasele de sânge superficiale se dilată, munca inimii devine de fapt mai ușoară. În același timp, încălzirea țesuturilor eliberează aparent substanțele necesare arterelor și vaselor de sânge ale inimii pentru a funcționa normal. 

 

Tratamentul termic de saună poate oferi astfel tuturor, beneficiile exercițiilor fizice.

 

Reduceți riscul problemelor de memorie

Știați că demența poate fi încetinită și chiar prevenită? Chiar și a face saună de două ori pe săptămână reduce riscul de demență cu o cincime în comparație cu cei care fac saună doar o dată pe săptămână. 

 

Aceste descoperiri interesante se aplică în special saunei finlandeze. Cel mai bun efect asupra sănătății se obține prin saună la o temperatură de aproximativ 80 de grade de 4-7 ori pe săptămână și timp de aproximativ 20 de minute o dată. 

 

Tratează-ți pielea în căldura saunei

Crezi că o saună grea usucă pielea? Metabolismul pielii este îmbunătățit atunci când căldura saunei multiplică cantitatea de sânge care curge în vasele de sânge superficiale. Pielea se simte bine, reține mai bine umiditatea și astfel rămâne mai elastică. 

 

Acest lucru poate explica cel puțin parțial de ce chiar și pielea uscată nu se usucă la fel de mult vara ca iarna. În psoriazis și în multe alte boli ale pielii, cum ar fi dermatita seboreică și eczema infectată, folosirea frecventă a saunei este benefică.

 

 

Tratează-ți mușchii în căldura saunei

În saună, este bine să vă relaxați mușchii încordați la sală. Dar să faci o saună ÎNAINTE de exerciții fizice poate fi un truc și mai bun. Potrivit studiului, a face o sedinta de saună înainte de exerciții fizice intense previne durerile musculare și le crește mobilitatea după efort.

 

Momentele petrecute în saună ar trebui folosite și pentru întinderea și menținerea amplitudinii de mișcare a articulațiilor.