Ai apa verde din piscina? Adaugi si dezinfectantul si tot e la fel de verde? Cu siguranta raspunsul va fi un pH dezechilibrat si esti in locul potrivit pentru a rezolva problema. În acest articol vă vom explica cum să reglați pH-ul și, cel mai important, cum să preveniți ca apa să devină din nou verde.
Importanța pH-ului în piscină
pH-ul este unul dintre cei mai importanți parametri de luat în considerare pentru analiza apei din piscină. Influențează direct eficacitatea dezinfectantului, deci este de o importanță vitală ca valorile pH-ului să fie optime. A avea apa in stare perfecta si deci a te bucura de o baie in apa curata, cristalina va depinde de a avea pH-ul la valorile ideale.
Este o măsură importantă deoarece influențează calitatea apei, un pH dezechilibrat poate provoca formarea de alge, pierderea eficacității dezinfectantului, coroziunea, deteriorarea echipamentului etc.
Apa din piscina trebuie sa aiba valori intre 7,2 si 7,6, daca se incadreaza in acest interval va trebui sa intervenim cu produsele relevante pentru cresterea sau scaderea pH-ului.
bazin cu pH scăzut
Sub 7 este considerat un pH scăzut și de aceea apa are un grad ridicat de aciditate, ceea ce va afecta calitatea apei, a scăldaților și a accesoriilor care alcătuiesc piscina.
Cauze pH scăzut
Există diferiți factori care pot cauza apa acide din piscină, cum ar fi temperatura apei; condiţiile meteorologice; resturi organice care provin din vânt, ploaie sau de la scălător, produsul chimic care se folosește; Inter alia.
Toate aceste cauze care pot proveni din factori externi precum cei menționați sau factori umani din cauza întreținerii proaste a piscinei, pot avea consecințe negative precum:
- apa decolorata
- Coroziunea pieselor metalice generează pete pe sticla piscinei
- Iritație la nivelul pielii, ochilor sau mucoaselor celor care fac baie
- Utilizarea excesivă a dezinfectantului
Cum să ridici pH-ul piscinei
Pentru a crește pH-ul apei din piscină și, prin urmare, a o face mai alcalină, vom folosi acrescător de pH. Pentru asta trebuie să măsurăm valoarea pH-ului și să adăugăm cantitatea de substanță chimică relevantă pentru a ajunge la nivelul neutru, între 7,2 și 7,6.
Piscina cu pH ridicat
Un pH peste 7,6 este considerat ridicat și de aceea este apă alcalină și va afecta și calitatea apei, sănătatea scăldatorilor și materialele care alcătuiesc piscina.
Provoacă un pH ridicat al piscinei
În cele mai multe cazuri pH-ul tinde să crească și acest lucru se datorează diferiților factori: evaporarea apei din cauza soarelui sau vântului; cremele solare, resturile de păr, transpirația afectează aciditatea apei; compoziția substanțelor chimice.
Toți acești factori care influențează creșterea pH-ului piscinei pot avea consecințe negative precum:
- Pierderea transparenței apei
- Prezența și creșterea algelor
- Iritație la nivelul pielii, ochilor sau mucoaselor celor care fac baie
- Calcar pe pereții și accesoriile piscinei
- Pierderea eficacității dezinfectantei
Cum să scazi pH-ul piscinei
Pentru a reduce alcalinitatea apei din piscină și, prin urmare, pentru a o face mai acidă, vom folosireductor de pH. Pentru aceasta, va fi necesar să se măsoare nivelurile de pH ale piscinei și să se adauge cantitatea de substanță chimică necesară pentru a atinge nivelul neutru, între 7,2 și 7,6.
Pași cheie pentru reglarea pH-ului piscinei
- Analizați nivelul pH-ului la fiecare 2-3 zile, mai ales după o furtună, temperaturi ridicate sau când au fost mulți scăldatori.
- Dacă nivelul pH-ului este mai mare de 7,6 adăugați reductor de pH
- Dacă nivelul pH-ului este mai mic de 7,2 adăugați un factor de creștere a pH-ului
- Verificați nivelul dezinfectantului
- Vara, lasati echipamentul la filtrare minim 6-8 ore pe zi
Daca urmam acesti pasi putem mentine apa in conditii optime si astfel economisim timp si bani in intretinerea apei piscinei.
Lasa un comentariu